GeoGebra verktyg
För att kunna utnyttja GeoGebra på ett bra och effektivt sätt behöver du bekanta dig med de viktigaste delarna i GeoGebra-programmet. I det här avsnittet tittar vi närmare på verktygslådan som nämndes i avsnittet "Komma igång". Vi kommer att bekanta oss med de olika verktygen.
I ett senare avsnitt kommer vi att utforska en annan viktig del som kan ersätta verktygen, nämligen kommandon. Med kommandon får du möjlighet att göra mycket mer än vad verktygen kan göra.
Verktygsfliken
För att kunna använda ett verktyg måste du först klicka på för att aktivera. Alla verktyg hittar du under fliken "Verktyg".
I verktygsfliken (se bilden ovan) finns olika ikoner som representerar de olika verktygen, varje ikon har en kort beskrivning av sitt användningsområde. Längst upp hittar du kategorierna "Grundläggande verktyg", följt av "Redigera", "Media", "Mäta" och andra verktyg. Nedan är en översikt av några av de vanligaste verktygen och hur du använder dem.
Flytta
När du startar en räknare är knappen "Flytta" som standard aktiverad, se ovan bild. Använd detta verktyg för att flytta ett objekt, justera en punkt eller till och med flytta hela koordinatsystemet.
Punktverktyget
- Skapa en punkt: Klicka på "Punkt"-ikonen och sedan på önskad plats i ritområdet för att skapa en punkt.
- Skapa en punkt på ett objekt: Klicka på "Punkt på objekt"-ikonen och sedan på ett objekt som en linje eller cirkel i ritområdet.
- Skärningspunkt: Vill du hitta en skärningspunkt mellan två kurvor kan man aktivera verktyget "Skärning mellan två" genom att klicka på det och sedan klicka på kurvorna efter varandra.
- Extrempunkt: Använd detta verktyg för att hitta extrempunkter i en funktion. Klicka på verktyget/ikonen och välj en funktion i ritytan.
- Nollställen: Med detta verktyg kan du hitta en funktions nollställen (där funktionen är lika med noll).Klicka på verktyget/ikonen och välj sedan funktionen som du vill hitta nollställena för.
Linjeverktyget
- Rita en sträcka eller stråle: Välj "Sträcka" eller "Stråle" från linjeverktygsmenyn och klicka på två punkter i ritområdet.
- Rita en linje: Klicka på "Linje"-ikonen, klicka sedan på två punkter eller ställen i ritområdet för att skapa en linje genom dem.
- Parallella och vinkelräta linjer: Välj en linje och en punkt för att skapa en linje parallell/vikelrät med den ursprungliga genom den valda punkten.
Mediaverktyg
- Infoga en bild: Klicka på verktyget och välj en bild från en fil.
- Infoga en textruta: Klicka på verktyget och välj en plats eller punkt där du vill ha din text, men du kan senare flytta den fritt när/var som helst.
Månghörningar- och cirkel-verktyg
- Rita en polygon: Klicka på "Polygon"-ikonen, klicka sedan på flera punkter för att skapa hörn av polygonen och klicka på den första punkten igen för att avsluta polygonen.
- Rita en cirkel: Klicka på "Cirkel med mittpunkt och radie"-ikonen, klicka på en punkt för att definiera mittpunkten och dra sedan utåt för att definiera radien.
- Cirkel genom tre punkter: Klicka på "Cirkel genom tre punkter"-ikonen och klicka på tre punkter i ritområdet.
Mätningsverktyg
- Mät längder: Använd verktyget "Avstånd eller längd"-ikonen för att mäta avstånd mellan två punkter eller längden på en linje.
- Mät vinklar: Använd verktyget "Vinkel"-ikonen för att mäta vinkeln mellan två linjer.
Avaktivera verktyget
När du är klar med verktyget måste du avaktivera det för att stoppa byggandet av onödiga objekt. Sedan kan du fritt börja flytta eller justera din graf. Det gör du genom att klicka på verktyget "Flytta" eller genom att trycka på ESC (Escape) på din dator, vilket ofta är enklare.
Decimaler i GeoGebra
När du skriver ett decimaltal i GeoGebra behöver du använda punkttecken (".") istället för kommatecken (",") eftersom kommatecken används i vissa andra sammanhang i GeoGebra. Om du skriver 1,5 i inmatningsfältet kommer det automatiskt att omvandlas till en punkt, det vill säga 1.5. När du skriver in punkter i (x, y)-format måste du också använda punkttecken, till exempel (1.5, 3). Om du istället använder kommatecken, som i (1,5, 3), kommer GeoGebra att tolka det som en 3D-punkt i (x, y, z)-format, alltså (1, 5, 3).
Byt till 3D-grafritaren i GeoGebra och prova själv.