Procent

I tidigare avsnitt har vi lärt oss om tal skrivna i bråkform och hur vi kan skriva om sådana tal med hjälp av förkortning och förlängning, så att de får de nämnare vi vill att de ska ha. Vi har också sett hur vi kan addera och subtrahera bråk.

I det här avsnittet ska vi titta närmare på procent, vilket är detsamma som hundradelar. Procent används i många olika situationer och därför är det viktigt att veta hur vi anger andelar i procent och hur vi kan räkna med procent.

Vad är procent?

Ett annat ord för hundradel är procent. Vanligtvis skriver vi procent med procenttecknet, %.

Vill vi till exempel skriva en hundradel i procent, så är det detsamma som 1 %. Vill vi skriva 13 hundradelar, så blir det 13 %.

Vi har nu träffat på flera olika sätt att skriva samma sak. Till exempel en hundradel kan vi skriva antingen i bråkform (som 1/100), i procentform (som 1 %), eller i decimalform (som 0,01):

$$ \frac{1}{100}=1\,\%=0,01$$

På motsvarande sätt kan vi till exempel skriva 13 hundradelar på olika sätt:

$$ \frac{13}{100}=13\,\%=0,13$$

En hel, det vill säga 100 hundradelar, är lika med 100 %. Därför har vi följande sätt att skriva en hel:

$$ 1=\frac{100}{100}=100\,\%$$

Användning av procent

Procent är en av de delar av matematiken som vi ofta stöter på i vardagen. Vi kan till exempel läsa i tidningar om prishöjningar och prissänkningar, räntor, skatter och valresultat. Sådant här anges ofta i procent.

Om en klädbutik har rea så kan de till exempel ange att priset har sänkts med 10 %, vilket betyder att priset har sänkts med tio hundradelar jämfört med vad priset var tidigare.

En av fördelarna med att ange något i procent är att vi ofta är mer intresserade av hur stor del av det hela något är, snarare än exakta antal. Vet vi till exempel att priset på en tröja har sänkts med 50 kr, då kan det vara mycket eller lite, beroende på hur mycket tröjan kostade tidigare. Om tröjan kostade 500 kr tidigare, då var det en ganska liten sänkning i jämförelse med det tidigare priset, men om tröjan tidigare kostade 100 kr, då är sänkningen större när vi jämför med det tidigare priset.

Har det varit val till riksdagen, så kan valresultatet för de olika politiska partierna anges i procent av rösterna. Ett parti kan till exempel ha fått 15 hundradelar av rösterna, vilket anges som 15 %. Att veta att ett parti har fått 15 % av rösterna kan vara lättare att ta till sig än att partiet fått till exempel 780 000 röster. Om 780 000 röster är mycket eller lite beror ju på hur många personer det var som röstade.

Videolektioner

I den här videon går vi igenom procent.

I den här videon går vi igenom hur vi omvandlar tal till bråkform, procent och decimaltal.

Vi går igenom några exempel på hur man omvandlar olika talform till procentform.

Har du en fråga du vill ställa om Procent? Ställ den på Pluggakuten.se
Har du hittat ett fel, eller har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla matteboken@mattecentrum.se