Att bygga ett samhälle där vi trivs

Vad behövs för att Leia, björndjuren och alla andra varelser ska trivas ihop på Mars?

Björndjuren och Leia var de första att komma fram till Mars. Ingen hade tidigare kommit för att bosätta sig där. Efter dem kom det varelser från alla möjliga delar av solsystemet med olika erfarenheter och tankar om hur de vill leva. Ju fler som kommer, desto större blir behovet av lag och ordning, skola, sjukvård och annat som behövs för att livet ska fungera. För att kunna utveckla ett bra samhälle krävs det att invånarna på Mars kan samarbeta. Det är inte alltid lätt eftersom alla har olika åsikter om hur ett bra samhälle ska se ut.

Din uppgift är att fundera på hur du tycker att ett bra samhälle ska vara. Gör uppgiften tillsammans i grupp så att ni kan hjälpas åt och samtala om vad som behövs för att bygga ett samhälle.

Frågor att diskutera

  1. Hur ska björndjuren, Leia och alla varelser på Mars kunna enas om hur det ska vara på planeten?
  2. Vad behövs för regler för att de ska trivas?
  3. Hur utses den som ska bestämma?

Ta ett stort papper. Rita och skriv hur ni skulle göra för att bygga upp ett samhälle på Mars, med regler och överenskommelser. Ska ni till exempel låta de mänskliga rättigheterna gälla för alla varelser, ange i så fall några av dem och vad de betyder. När ni är klara kan ni sätter upp era papper i klassrummet och berättar för de andra hur ni tänkt.

Har du en fråga du vill ställa om Samhällsuppgift? Ställ den på Pluggakuten.se
Har du hittat ett fel, eller har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla matteboken@mattecentrum.se
Läs sidan på andra språk