Kalkylbladet i GeoGebra

Kalkylbladet är en viktig funktion/verktyg för att kunna arbeta med statistik och sannolikhet i GeoGebra. Det är ett program som liknar Microsoft Excel eller Google Sheets, men som är integrerat med GeoGebras andra matematiska verktyg, vilket gör det möjligt att arbeta med tabeller, data och matematiska uttryck i ett kalkylbladsformat. I det föregående avsnittet gick vi igenom grunderna i statistik i GeoGebra. I det här avsnittet ska vi lära oss om kalkylbladet, som är en central del av statistik- och sannolikhetsverktygen i GeoGebra.

Kalkylbladets gränssnitt i GeoGebra

Vi börjar med att bekanta oss med huvudverktygen i kalkylbladet. Du behöver växla till GeoGebra Classic för att kunna arbeta med kalkylbladet. När du öppnar kalkylbladsprogrammet i GeoGebra Classic och klickar i en cell, kommer du att se en ny vy och några nya verktyg. I den följande bilden har vi definierat de viktigaste matematiska och statistiska verktygen som vi kommer att behöva för att arbeta med tabeller, data och matematiska uttryck.

kalkylbladets gränssnitt i GeoGebra

variabelanalys verktygen - geogebra classic Variabelanalysverktyg: Under variabelanalysverktyget, den blå ikonen, hittar du tre olika verktyg: ett för envariabelanalys, ett för tvåvariabelsregression och det sista för flervariabelanalys.

variabelanalysverktyget i geogebra classic

skapa listor och matriser i geogebra classic Listor-verktyg: Under listor-verktyget hittar du olika verktyg för att skapa listor (tallista eller punktlista), matris, tabell eller kanske ett polygontåg.

listor-verktyget i geogebra classic

grundstatistikverktyg - geogebra classic Grundstatistikverktyg: Under summa-ikonen hittar du de grundläggande statistikverktygen, där kan du bland annat beräkna summa, medel, antal element, samt max- och minivärde.

grundläggande statistikverktygen i geogebra classic

Beräkna med formler i kalkylbladet

Varje cell i kalkylbladet definieras av ett kolumnnamn och ett radnummer, t.ex. A1, A2, A3 … B1, B2, B3 osv., precis som i Excel-programmet. Bokstäverna representerar kolumnen och siffrorna representerar raden.

Om du vill addera eller multiplicera två celler ska du använda deras namn, t.ex. "A1 + B2" respektive "A1 * A2". Låt oss säga att vi vill addera A3 + B3 och visa resultatet i en annan cell, t.ex. C3. Då ska vi klicka i cell C3, skriva "=A3 + B3" och trycka på Enter. Precis som i Excel-programmet finns det fler matematiska funktioner och formler i kalkylbladet som fungerar på samma sätt, t.ex. summa, upphöjt till (^), m.m.

OBS! Var försiktig, mellanslag fungerar som ett multiplikationstecken i kalkylbladet.

Data exempel i kalkylbladet - GeoGebra Classic

Låt oss nu börja med de enkla data {1, 2, 3, 4, 5} och mata in dem i kalkylbladet för att arbeta med de statistiska verktygen. Öppna GeoGebra Classic och därefter kalkylbladet. Börja fylla i kolumnerna A och B genom att följa dessa steg:

  • Steg 1: Fyll i cellerna A1 till A5 med 1, 2, 3, 4, 5.
  • Steg 2: Klicka i cell B1, skriv "=A1^2" och tryck på Enter. Dvs. B2 = A1 i kvadrat!
  • Steg 3: Du kan fylla i cellerna B2 till B5 på samma sätt som B1, men du kan också hålla muspekaren över det nedre högra hörnet av cell B1 tills du ser ett plustecken (+), klicka där och dra ner till cell B5.

kalkylbladet cell i geogebra classic

Det vill säga, kolumn B har värdena som är kvadraten av kolumn A. Alltså, du kommer att få följande resultat:

Nu har vi en färdig tabell i kalkylbladet. I det kommande avsnittet kommer vi att börja jobba med de statistiska verktygen för att visa dessa data i olika diagram, skapa listor, matriser med mera.

Har du en fråga du vill ställa om Kalkylbladet? Ställ den på Pluggakuten.se
Har du hittat ett fel, eller har du kommentarer till materialet på den här sidan? Mejla matteboken@mattecentrum.se

Medelvärde, standardavvikelse, lådagram och konfidensintervall i GeoGebra Classic 6

Medelvärde, standardavvikelse, lådagram och konfidensintervall med GeoGebra Calculator Suite

Här lär vi oss hur glidaren kan användas i kalkylbladet för räntekalkyl i GeoGebra Classic 6.