Statistiska verktyg i GeoGebra
I det förra avsnittet har vi bekantat oss med kalkylbladet och lärt oss bland annat var och hur man hittar de statistiska verktygen, matar in data, samt använder formler och gör beräkningar i kalkylbladet. I detta avsnitt kommer vi att titta närmare på de statistiska verktygen och börja använda dem.
Användning av statistiska verktyg
Gå till webbversionen av GeoGebra Classic (https://www.geogebra.org/classic) eller använd följande GeoGebra-applett för att testa de statistiska verktygen som nämndes i föregående avsnitt.
Börja med att markera datatabellen, det vill säga tabellen från A1 till och med B5. Klicka sedan på variabelanalysverktyget och välj "Envariabelanalys", precis som du ser i bilden nedan.
Stolpdiagram
När du klickar på "Envariabelanalys" får du som standard ett stolpdiagram, se nedan.
Histogram och Lådagram
Klicka på den lilla pilen till höger om ordet "Stolpdiagram" och byt till "Histogram" eller "Lådagram", beroende på vilka data du vill presentera. I följande bild har vi bytt det ovanstående diagrammet till ett histogram.
Skapa listor och matriser
Klicka på listikonen och välj 'Lista med punkter' för att skapa en punktlista.
När du klickar på "Lista med punkter" öppnas en dialogruta, där du kan ange ett eget namn, byta från beroende till oberoende lista samt justera vilka som ska vara X- eller Y-värden.
Om du klickar på "OK" får du en punktlista både i "Algebrafönstret" och i "Ritområdet".
För att skapa en matris med en eller två kolumner, markera en kolumn eller två kolumner och klicka sedan på 'Skapa matris'. Försök att skapa en matris själv!
Summa, mini- eller maxvärde med mera
Om du till exempel vill beräkna summan, min- eller maxvärde i den första kolumnen kan du markera kolumnen (dvs. A-kolumnen), klicka på sigma-ikonen och sedan välja summan eller den funktion du önskar beräkna.
Om du markerar båda kolumnerna istället får du summan av båda kolumnerna, och så vidare. Försök att prova de övriga funktionerna själv!